تماس از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب

تماس با تلفن ثابت از تمام کشور 9099071613

banner

صدای مشاور تحصیلی

مشاوره تحصیلی تلفنی

مشاوره تحصیلی تلفنی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی
سامانه صدای مشاور تحصیلی

جایگاه مطالعه ‏ی غیردرسی در آموزش ‏و پرورش (1)


تاریخ :    ۱۳۹۳/۱/۲۱     بازدید :    ۲۲۲۵

فرهنگ مطالعه و کتاب‏خوانی باید به عنوان یک ارزش پایدار و زیربنایی، در جامعه نهادینه شود. مطالعه و کتاب‏خوانی امری کاملاً اکتسابی است که آن را باید آموخت و آموزش داد. بنابراین، باید فرزندان و دانش‏آموزانمان را از کودکی به مطالعه عادت دهیم.

باید جایگاه و نقش کتاب و مطالعه در نظام آموزشی ما، برنامه‏ریزی و تبیین شود که آیا نظام آموزشی ما به حافظه، نقل قول، تحمیل اندیشه‏ها و به‏طور کلی به کتاب‏های درسی تکیه دارد یا به گفت‏وگو، مشارکت، تحقیق، پرسشگری، مطالعه و خلاقیت؟ آیا در فرایند یادگیری، دانش‏آموز منفعل است و تنها منابع یادگیری‏اش معلم و کتاب‏های درسی است یا مشارکت فعال و جدی دارد و کنار کتاب‏های درسی، از سایر منابع یادگیری نیز بهره‏مند می‏شود؟ بحث کتاب و کتاب‏خوانی در درون نظام آموزشی ما باید به عنوان یک نیاز اساسی آموزشی تلقی شود تا دانش‏آموزانمان در راستای مطالب درسی و برای درک بهتر آن، از کتاب‏های غیردرسی بهره‏مند شوند و با جدیت و پشتکار و تحقیق و جست‏وجوی مداوم، به یادگیری مطلوب‏تری دست یابند. مطالعات تکمیلی در کنار مطالب درسی، دانش4آموز را قادر می‏کند تا هم در فهم و درک مطالب درسی پیشرفت کند و هم در خلاقیت و آفرینش. این مقاله به جایگاه اساسی ((مطالعه‏ی غیردرسی)) و راهکارهای استفاده‏ی مطلوب از آن اشاره دارد.

مطالعه ‏ی غیردرسی

عادت به مطالعه و کتاب‏خوانی از خانه شروع می‏شود و در مدرسه استمرار می‏یابد.

خانه و مدرسه مکمل یکدیگرند؛ بی‏تفاوتی یکی باعث ضایع شدن فعالیت‏های دیگری می‏شود. وقتی خانواده‏ای به هر علتی نتواند عادت به مطالعه و کتاب‏خوانی را در فرزند خود ایجاد کند، وظیفه‏ی معلم به مراتب سنگین‏تر می‏شود. ((یکی از مشکلات ما، عادت نداشتن دانش‏آموزان به مطالعه است. باید حرکتی انجام شود تا میل و رغبت به مطالعه در دانش‏آموزان  به وجود بیاید و این کار باید هم در محیط خانه و هم در محیط مدرسه انجام شود. اولین کسانی که می‏توانند عادت مطالعه را در دانش‏آموزان تقویت کنند والدین هستند که با کتاب‏خوانی، قصه‏گویی، خواندن شعر و این نوع کارها می‏توانند فرزندان خود را به مطالعه تشویق کنند. محیط مدرسه و محیط اجتماعی ما نیز باید مشوق دانش‏آموزان در امر مطالعه باشد، یعنی دانش‏آموز احساس کند که جامعه به مطالعه و کتاب‏خوانی ارزش می‏دهد. متأسفانه در حال حاضر بسیاری از والدین، دانش‏آموزان را از مطالعه‏ی کتاب‏های غیردرسی باز می‏دارند و در محیط مدرسه هم مطالعه‏ی کتاب‏های غیردرسی در موفقیت و پیشرفت و قبولی دانش‏آموزان نقشی ندارد.))

 

بنابراین لازم است دانش‏آموزان و اولیای آنان را توجه کنیم تا نگرش مثبتی به مطالعه‏ی غیردرسی داشته باشند. به آنان بگوییم که مطالعه‏ی غیردرسی به معنی مطالعه‏ی هر کتابی نیست. عقل و منطق حکم می‏کند که ما مجاز نیستیم هر کتابی را بخوانیم. عمر انسان کوتاه و فرصت‏ها گذرنده و کتاب‏ها بی‏شمارند. اگر انسان هر کتابی را که به دستش رسید، باز کند و بخواند، برایش مفید  و ثمربخش نیست. ما باید چگونه خواندن و چه خواندن را به دانش‏آموزانمان آموزش دهیم تا هنر کتاب خواندن و هنر هر کتابی نخواندن را بیاموزند. مطالعه‏ی غیردرسی باید براساس درون‏مایه‏ی دروس برای تعمیق یادگیری در زمینه‏های آموزش‏وپرورش انجام شود. مطالعه‏ی غیردرسی، برای جبران کاستی‏ها و کمبودهای کتاب‏های درسی و مکمل برنامه‏های درسی و آموزشی دانش‏آموز است. تجربه‏گرایان ( پراگماتیست‏ها ) بر این عقیده‏اند که فرایند آموزش‏و پرورش به کلاس درس و فعالیت‏های کتاب‏های درسی محدود نمی‏شود. مطالعه‏ی غیردرسی باعث پیشرفت تحصیلی دانش‏آموزان می‏شود، زیرا سطح تفکر آنان را بالا می‏برد و ذهنشان را فعال‏تر و پویاتر می‏کند. در چنین صورتی، امکان یادگیری درس‏ها برایشان بهتر فراهم می‏شود.


سوالات و نظرات خود را با ما درمیان بگذارید
 
نام *
 
ایمیل *
 
پیام شما *
سوال امنیتی جمع اعداد 2 و 3
 
   

سوالات کاربران
printerنسخه قابل چاپ
انتخاب رشته حضوری

نرخ مشاوره %30 ارزانتر از بقیه